Vauvat

Vauvan uni

Voi kun tätä oppisi ymmärtämään niin elämä olisikin paljon helpompaa. Yöunet on meillä ollut jo pitkään suht helppoja, mutta päiväunet on kyllä välillä sellaista pään seinään hakkaamista, ettei tosikaan… Välillä vauva nukkuu kaksi tuntia ja välillä puoli tuntia – sitä ei oikein koskaan tiedä etukäteen. Myös päiväunille nukahtaminen on melko tiedettä. Helpoimmalla pääsisi, jos jaksaisi aina rullailla tuolla ulkona rattailla, muttei sitäkään ihan joka päivä kahta kertaa jaksa. Tässä muutamia meidän käyttämiä ”jippoja” sekä yö- että päiväunille.

  1. White noise

Meillä on alusta asti ollut käytössä kännykässä äppi tätä varten. Siitä saa valita erilaisia ääniä, mutta me ollaan alusta asti menty ihan perus kohinalla. Ilmeisesti tämä kohina jäljittelee ääntä, jota vauva kuulee äidin kohdussa, joten siksi se rauhoittaa etenkin ihan vastasyntynyttä. Vaikkei meidän vauva ole enää ihan pieni niin tämä on silti käytössä sekä päivä- että yöunilla (ei kuitenkaan vaunuissa). Täytyy sanoa, että myös vanhemmat on jääneet tähän vähän koukkuun – kantsii aikuisenkin kokeilla 😉

  1. Unipussi

Iltaisin nukkumaan mennessä laitetaan vauva unipussiin, ei siis käytetä peittoa. Hän liikkuu öisin niin paljon, ettei peitto pysyisi lainkaan paikallaan. Unipussi sen sijaan kulkee hyvin kääntyilyiden mukana ja lämmittää mukavasti. Alussa myös tiukka unipussi toi ilmeisesti vauvalle turvaa, oli vähän samanlainen olo kuin kohdussa. Muutama eka päivä sairaalasta kotiutumisen jälkeen kapaloitiin vauva peittoon, mutta aika nopeasti siirryttiin Swaddle up – unipussiin, joka oli miljoona kertaa helpompi käyttää. Kun vauva oppi kääntymään, niin poistettiin siitä vaan hihat. Nyt ollaan jo hänen kasvaessaan siirrytty erilaisiin, hihallisiin unipusseihin.

  1. Maito

Aina ennen nukkumaanmenoa – niin päivisin kuin iltaisin – annetaan maito. Täydellä mahalla vauva nukkuu paremmin. Myös vielä öisin herätessään vauva saa maitoa ja nukahtaa sitten nopeasti uudelleen unille. Tästä voisi varmaan pikkuhiljaa alkaa vieroittautua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *