Lisäravinneopas
Lisäravinteet ovat kasvattaneet suosiotaan viimeisten vuosien aikana. Terveystrendi on kasvanut kasvuaan ja monet ovat aloittaneet e.g. monenmoisia dieettejä yms. laihdutuskuureja. Usein näiden yhteydessä ihmiset myös tutustuvat lisäravinteisiin, joilla he pyrkivät saamaan ihmiselle tärkeitä ja päivittäin tarvittavia ravintoaineita joita välttämättä meneillään oleva dieetti ei anna. Harva kuitenkaan tietää lisäravinteisiin liittyviä perusjuttuja, joten ajattelin tehdä blogipostauksen jossa käyn pienen oppimäärän mitä lisäravinteiden yhteydessä kerrottavasta pakkausselosteesta kannattaa tietää.
Tässä google trends raportti kuinka paljon viimeisen vuoden aikana on haettu lisäravinteita Googlesta:
Ensimmäinen asia:
Aina selvitä annosmäärä ja se kuinka paljon juuri sinun kokoinen, ikäinen ja tyyppinen henkilö tarvitsee kyseistä lisäravinnetta per päivä. Nämä saattavat olla usein henkilökohtaisia asioitas, joten pelkkä copy-pasteaminen internetistä ei välttämätä tule aina kyseeseen.
Jos pakkauksessa ei lue, paljon kyseistä lisäravinnetta tarvitset, kannattaa miettiä ja laskea paljon normaalisti syöt kyseistä ravintoainetta ruuan yhteydessä ja kuinka paljon haluat korvata esim. dieetin merkeissä tätä ravintoainemäärää lisäravinteella. Jos esim. dieettisi ongelma on se, että siihen kuuluvista asioista et saa tarvittavaa määrää proteiina viikossa, sanotaan että normaalisti söisit vaikka 2000 kaloria päivässä – niin voit esim. korvata sen määrän lisäravinteilla mikä jää syömättä.
Toinen asia:
Lisäravinteista kannattaa aina tarkistaa kuinka monta kaloria ne sisältävät, sillä jotkin lisäravinteet saattavat olla päin vastoin lihottavia ja näin ollen terveydelle ei niin hyviä. Kalorit usein paljastavat myös lisäravinteen luonteen.
Kolmas asia:
Kannattaa aina konsultoida lisäravintoterapeuttia tai ottaa yhteyttä johonkin ihmiseen kuka on kouluttautunut tällä saralla. Jos työt lisäravinteita vääriä määriä pitkän aikaa, voi se johtaa esim. munuaishäiriöihin tai muihin vakaviin oireisiin joista voi aiheutua jopa hengenvaara. Mitään ei kannata syödä, ellet tiedä mitä se on. Lisäravinteita myös usein markkinoidaan joinain ihmeentekijöinä ja kaiken maailman pulvereita on olemassa – joten ole tarkkana!
