Terveys

Kahvin vaikutus vireyteeni

Olen kahvinarkki! Myönnän 🙂 

En yksinkertaisesti pystyisi elämään ilman kahvia. Etenkin hyvää kahvia. Aina kun herään, en pysty ajattelemaan, enkä nousemaan sängystä ilman että saan kahvin eteeni. Tämä on toki erittäin hankalaa käytännössä, sillä minulla ei ole kahvikonetta sängyssä tai sen lähettyvillä eheh .. 🙂 Onneksi minulla on kuitenkin ihana aviopuoliso joka käy aina joka aamu keittämässä minulle tuoreen pannun kahvia ihan kahvipavuista lähtien, koska muuten en suostu sitä kahvia juomaan ja passitan mieheni takaisin keittiöön.

Juon kahvi noin 1 – 2 pannullista päivässä! Vuosien varrella olen huomannut, että parhaan kahvin saa aikaiseksi kun sen tekee pavuista. Valmiiksi jauhettu kahvi ei ole lähelläkään vastajauhettujen papujen kautta tehtyä kahvia, vaikka kahvinkeitin olisi kuinka hyvä tai kallis. Tämä toimii myös toisinpäin, eli jos sinulla on mikä tahansa keitin (vaikka saiturinpörssin halvin 5€ kahvinkeitin), niin kahvi maistuu aivan taivaallisen hyvältä, mikäli jauhat pavut juuri ennen keittämistä. Olen myös huomannut että kun teet kahvin kahvipavuista, niin kahvipapujen ei tarvitse olla niitä tunnettuja markkinoiden kalliimpi ?oravan? Ulostamia kahvipapuja jotka maksavat maltaita, vaan ihan perus euroshopper tai S -ketjun omaa brändiä ylläpitävistä pavuista tulee ihan yhtä hyvää (ellei parempaa) kuin kalliimmista vastaavista pavuista.

Vinkit kahvin jauhamiseen:

  1. Älä osta kallista isoa vaan pieni ja ketterä (e.g. et halua sellaista kahvipapujen grainderia kotiisi, mikä vie yhden kaapin ison koonsa vuoksi, vaan pienen ja ketterän koska käytät sitä joka päivä!)
  2. Manuaaliset veivattavat kahvigrainderit on tyylikkäät, joskin elektroniset eivät
  3. Osta sellainen elektroninen grainderi joka indikoi kahvipapujen jauhannan tason (suodatinjauhatus vs. espresso vs. joku muu)
  4. Varmista että grainderiin mahtuu vähintään yhden kokonaisen pannun edestä papuja (et halua yhden kokonaisen pannun keittämiseen graindata tuplakertaa)
  5. Käytä graindaamat pavut heti! (älä missään nimessä jauhata papuja esimerkiksi edellisenä päivänä ja keitä sitten aamusta, eieieie!!! 🙂 )

Vaikka tykkään ja arvostan hyvän kahvin makua, niin myönnän että olen myös mikrokahvittelija! Eli mikäli minun kahvipannuuni on jäänyt kahvia ja keitin on sammunut, niin saatan myöhemmin laittaa suoraa pannusta kahvia mukiini kylmänä ja lämmittää sen mikrossa. En ole nähnyt mitään merkittävää makueroa täysin tuoreeseen kahviin kun olen lämmittänyt kahvin mikrossa (kunhan kahvi on kuitenkin samalta päivältä).

Tiedoksi myös että kokeilin yksi kerta Syksyllä kun oli tylsää slurp nimistä palvelua (slurp.coffee) joka toimittaa postissa tuoreita artesaanikahvipapuja aina tasaisin väliajoin postiluukusta sisään. Palvelu ei ole mitenkään edullisimmasta päästä, mutta kuitenkin sen hintainen, että sitä tohkenee hetken kokeilla. Itse kokeilin noin 2 kuukautta ja huomasin että aika usein kahvipavut mitä sieltä toimitettiin, eivät olleet mitenkään erityisen hyviä ja ne vain harvoin voittivat perus euroshopperipavut mitä saa S-Marketista. Tämän kokeilun jälkeen päätin tilaukseni koska koin sen olevan liian kallis. Todettakoon kuitenkin, että palvelu toimi hyvin ja niiltä saa ostettua myös lahjakortteja jos joskus haluat yllättää jonkun läheisesi 🙂


Minkälainen kahvia sinä juot? Minkälainen kahvinjuoja sinä olet? Onko sinulla jotain tiettyjä rutiineja tai muita periaatteita kahvin suhteen? Käytätkö esim. Maitoa, juotko mustana vai käytätkö jopa kauramaitoa pehmentääksesi kahvin makua? 🙂 Let me know below!

Alla olevasta videosta pääsee myös hyvin jyvälle millaisia eri graindereita on olemassa ja mitä kannattaa ottaa huomioon sellaista ostaessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *