Yleiset

Säästövinkkejä

Inflaatio on nyt huippukorkealla, joten ajattelin kirjoittaa hieman omia ajatuksia säästämisn suhteen. Olen jo ennen tämän kevään ja kesän inflaatiopiikkejä ollut erittäin tarkka rahojeni kanssa. Pyrin jatkuvasti miettimään, miten voisin säästää rahaa, kun ostan jotain. Olen testannut eri tekniikoita ja strategioita säästämiseen, ja olen mielestäni melko hyvä siinä 🙂

Rahaa voi säästää yllättävän monella eri tapaa, ja ajattelin nyt paljastaa teille minun näkökulmani ja strategiani säästämiseen:

Näin säästäminen toimii

Rahaa voi säästää monella eri tapaa, joskin rahaa voi säästää käytännössä kahdella eri tapaa:

  1. Jätä ostamatta asioita2
  2. Ostamalla halvemmalla ne asiat, joita ostat
  3. Käytä niitä asioita säästeliäämmin, joita ostat

Itse henkilökohtaisesti suosittelen säästämiseen lähdettävän hitaasti ja vähitellen. Jos lähdet säästökuurille, se voi olla liian tuskallista ja hankalaa, mikäli lähdet heti säästämään ihan kaikesta. Suosittelen, että lähestyt säästämistä vähitellen. Näin säästäminen ei tunnu liian kuormittavalta, ja siitä tulee helpommin osa arkea, kun uudet säästämisen mallit ja tavat on hiljaa hissukseen tullut omaksuttua, säästötavoitteitasi mukaillen.

Miten säästää rahaa käytännössä?

  1. Valitse aluksi tavoitteesi:
    a) Haluatko olla arjessa vain ylipäätään hieman säästeliäämpi, ilman tarkempaa tavoitetta?
    b) Haluatko säästää jonkun tietyn määrän rahaa per kuukausi?
    c) Haluatko säästää niin paljon kuin mahdollista?Riippuen siitä, mikä on tavoitteesi, riippuu myös se, miten paljon muutoksia sinun tulee tehdä nykyisiin kulutustottumuksiin, jotta pääset tavoitteeseesi. Vaihtoehto a, on kaikkein kevein lähestymistapa, kun taas vaihtoehto c, on kaikkein eniten säästämistoimenpiteitä vaativa tavoite. Se mikä on juuri sinun tavoitteesi, niin sillä ei ole merkitystä siihen miten sinun kannattaa säästää, se vain kertoo kuinka paljon säästämistoimenpiteitä sinun tulee tehdä (niitä voi tehdä joko vähän, paljon, tai siitä väliltä).Itse noudatan tavoitetta a, eli pyrin ylipäätään olemaan hieman säästeliäämpi arjessani. En siis halua säästää ihan kaikesta mahdollisesta, tykkään muun muassa käydä viikonloppuisin ravintoloissa ja kuppiloissa, vaikka tämä ei ihan välttämätöntä olekaan, ja on aika iso rahareikä arjessani.
  2. Listaa säästämistoimenpiteitä
    Sen jälkeen, kun olet valinnut tavoitteesi, on aika tehdä lista eri säästämistoimenpiteistä. Nämä säästämistoimenpiteet voivat olla hyvin yksilöllisiä (riippuen esimerkiksi omista tottumuksista, harrastuksista, perheen muista jäsenistä yms.), joskin osa niistä ovat hyvin ”universaaleja”, eli sellaisia, joita voi kuka tahansa ottaa käyttöön. Suosittelen kuitenkin tässä kohtaa luomaan ”täydellisen listan”, eli kaikki mahdolliset toimenpiteet mitä tulee mieleen.Tämän jutun alussa kerroin kolme tapaa, minkä perusteella voi säästää. Näitä kannattaa pitää pohjana, kun lähdet miettimään eri säästämistoimenpiteitä, eli:

    • Jätä ostamatta asioita
    • Ostamalla halvemmalla ne asiat, joita ostat
    • Käytä niitä asioita säästeliäämmin, joita ostat


    Alta löytyy lista, jossa on osa omista säästämistoimenpiteistä. Tätä listaa voi kuka tahansa käyttää hyödyksi sellaisenaan, tai hyödyntää oman listan ideoinnin tukena.

    -30% alennustarrat ruokakaupoissa (parasta ennen -alennukset)
    Osta aina kun näet ja pakasta. Olen monta kertaa ostanut muun muassa 5 pakettia leipää ja 10 pakettia jauhelihaa, ja vienyt nämä kotiin pakkaseen. Tässä säästää suoraa 30% oman ruokakorin hinnasta, ja lisäksi se myös vähentää kaupassakäyntikertoja, sillä sinulla on aina pakkasessa paljon perusruoka-aineita.Syö kaikki mitä ostat
    Kaikki ruoka minkä laitat roskiin, maksaa. Eli pyri suunnittelemaan ruokailusi sen perusteella, mitä on menossa vanhaksi, ja laita tarvittaessa vanhaksi menevä tai ylimääräinen ruoka pakkaseen. Huomasin esimerkiksi yhdessä vaiheessa, että ostan liikaa hedelmiä kaupasta, sillä niitä heitin usein vanhentuneina roskikseen. Nykyään ostan niitä hieman vähemmän, ja lisäksi mikäli näen, että jotain on menossa kohta vanhaksi, niin pakastan ne ja käytän niitä esimerkiksi smoothieissa.

    Bulkkaa
    Kannattaa ns. ”bulkata”, eli massaostaa niitä tuotteita alennusmyynnistä joita käytät vuoden aikana paljon. Itse ostan muun muassa vessapaperia vain kerran vuodessa Tokmannin neton neton neton nettopäiviltä. Tokmannin nettopäivillä Serla vessapaperin rullahinta on ollut monta vuotta putkeen 24 senttiä. Normaalihinta Serlan vessapaperille on 37 senttiä rullalta. Eli per käytetty rulla teen säästöä 13 senttiä, ja en lisäksi joudu taaskaan tekemään jatkuvasti useita kauppareissuja vessapaperin tähden. Vuoden aikana tästä kertyy paljon säästöä ajassa, vaivassa ja rahassa, etenkin jos perheessä asuu useampi henkilö. Bulkkaan myös kaikki kauramaidot ja kahvit alennusmyynnistä, sillä näitä tuotteita käytän usein, ja niissä on pitkät päiväykset. Samoin toimin hammastahnan suhteen, ja olen myös miettinyt samaa lastenruoan suhteen. Bulkkaus toki vaatii säilytystilaa, eli kannattaa tätä tehdä sen mukaan mikä tuntuu fiksulta.

    Pakasta
    Pakasta kaikki sellainen ruoka minkä tunnistat, että et ehdi niitä syödä, ennen kuin ne menee vanhaksi. Mukaan lukien hedelmät, maito, yms.. Kannattaa myös avartaa pakastimen mahdollisuuksia. Yllättävän monen raaka-aineen, mitä ihmiset normaalisti heittää pois, voi pakastaa. Esimerkiksi kananmunat voi pakastaa.

    Jätä herkut pois
    En osta enää joka kauppareissun yhteydessä suklaapatukkaa tai muuta sokerista juotavaa.

    Pyyhi säästeliäästi
    Talouspaperi ja vessapaperi on kallista. Älä siis tuhlaa. Talouspaperia kannattaa käyttää arkki kerrallaan, ja vessapaperia käytettäessä kannattaa myös miettiä tapauskohtaisesti, paljon sitä oikeasti tarvitsee.

    Tarjoukset ja alennuskoodit
    Kun ostat jotain kallista, pyri hyödyntämään alennuskoodeja ja tarjouksia. Käytännössä näitä löytyy kaikista tuotekategorioista aika-ajoittain. Kalleimmat tuotteet, kuten esimerkiksi kodinkoneet yms. kannattaa etenkin ostaa alennusmyynneistä (hullut päivät, black Friday yms). Alennuskoodeja löytyy puolestaan helposti eri nettikauppoihin googlettamalla.

    Uusi vs. vanha
    Ostan usein tavaroita tori.fi:stä sen sijaan että ostaisin uutena. Ostan myös kaikki lasteni vaatteet kirpputoreilta.

    Kilpailuta
    Puhelinliittymä mitä käytät tai joita on useampi perheessäsi, kannattaa kilpailuttaa kerran vuodessa. Mikäli et tätä tee, maksat vuosi tasolla helposti useita satoja euroja enemmän kuin muut puhelinliittymistäsi. Samassa tai eri yhteydessä kannattaa kerran vuodessa kilpailuttaa myös erillinen laajakaista, mikäli sinulla sellainen on, sekä sähkösopimukset ja vakuutukset. Näillä kilpailutuksilla voit säästää paljon rahaa vuositasolla!

    Jatkuvien tilausten hallinta
    Mieti mitä jatkuvia tilauksia sinulla on (esim. Netflix, Hesari, C More, Spotify yms..). Lakkauta ne, joita käytät harvoin. Jos käytät jotain em. Palveluista harvoin, et todennäköisesti tarvitse näitä jatkuvina tilauksina. Itse peruin muun muassa Spotifyn ja Netflixin. Musiikkia pystyy helposti kuuntelemaan ilmaiseksi YouTuben kautta. Vuositasolla tässäkin säästöt ovat sadoissa euroissa.

  3. Priorisoi säästämistoimenpiteet
    Kun olet listannut säästämistoimenpiteesi, oli ne sitten isoja tai pieniä, niin seuraavaksi pyri priorisoimaan ne. Priorisointi kannattaa tehdä siten, että arvoitat jokaisen toimenpiteen asteikolla 1-5 riippuen siitä kuinka helppoa se on toteuttaa ja kuinka iso säästöpotentiaali siinä on. Kun olet saanut nämä arvot asetettua jokaiselle säästötoimenpiteelle, laske yhteen nämä arvot ja järjestä toimenpiteet isoimmasta arvosta pienimpään. Näin sinulla on valmis priorisoitu lista.Esimerkiksi minun säästämistoimenpide ”bulkkaus” on suhteellisen helppo toteuttaa (pitää odottaa alennusmyyntejä ja roudaa isommin tavaraa kotiin), joten annoin tälle toteutusarvon 4. Tällä toimenpiteellä on myös suhteellisen iso säästöpotentiaali, joten annan sille säästämisarvoksi 4. Yhteenlaskettuna ”bulkkaus” on siis 8 pisteen arvoinen säästämistoimenpide.
  4. Suorita
    Kun olet saatnu oman listan rakennettua ja priorisoitua, niin on aika ottaa säästämistoimenpiteitä käyttöön. Kuten aikaisemmin sanoin, niitä ei kannata kaikkia implementoida omaan arkeen heti, vaan esimerkiksi ottaa listasta aina yksi tai kaksi toimenpidettä per viikko / per joka toinen viikko käyttöön. Sen jälkeen kun käyttöön otetut uudet toimenpiteet on omaksuttu, on aika ottaa taas lisää toimenpiteitä käyttöön. Säästämistoimenpiteät kannattaa ottaa niin kauan käyttöön, kunnes oma tavoite on saavutettu! 😊Toivottavasti näistä vinkeistä ja ideoista on jollekin apua. Tiedoksi että, lisää hyviä säästövinkkejä löytyy mm. kuluttajaliiton sivuilta

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *